Gå till innehåll

Starka känslor försvagar förnuftet

Den som vill sprida falsk och vilseledande information försöker få så många som möjligt att dela informationen vidare utan att tänka efter. Ett sätt att är att skapa innehåll som väcker starka känslor och som gör det svårare att tänka kritiskt. Innehåll som gör dig så glad, arg, förvånad, road, eller på annat sätt engagerad, att du delar utan att tänka.

Tänk på!
Var uppmärksam nästa gång du reagerar starkt på något i flödet och känner att du “bara måste” dela det. Det finns de som vill trigga dig att dela utan att tänka. Starka känslor, som glädje eller ilska, gör det svårare att tänka kritiskt.

Tre ord för ännu bättre koll

  • Troll: Användare i sociala medier som med flit provocerar andra genom sina kommentarer och handlingar och på så sätt bidrar till ökad splittring, att tysta kritiska röster och att överrösta den öppna debatten.
  • Bandwagon-effekten: Att personer som upplever sig vara en del av en majoritet är mer villiga att dela med sig av sin åsikt.
  • Tystnadsspiral: Att personer som upplever sig vara en del av en minoritet är mindre villiga att dela med sig av sin åsikt.