Gå till innehåll

Skratt som kan skada

mobil-med-kattansikte-skugga-med-monster

Humor och parodi är vanligtvis harmlösa underhållningsformer som ibland kan användas för att sprida vilseledande information och förlöjliga eller kritisera personer eller åsikter – till exempel i form av memes. 

Memes är bilder, citat och filmer – ofta med humoristiskt innehåll – som sprids på nätet och som skapar igenkänning inom en viss kultur. Memes kan användas för att flytta fokus från en viss fråga, ta över och ändra riktningen i en debatt eller för att stötta en dold agenda.

Tänk på!
Det finns de som vill få dig att tappa fokus eller vilseleda dig från fakta. Ibland är lättsamt innehåll en täckmantel eller ett rött skynke i en viktig fråga.

internet-meme-what-the-heck-is-a-meme

Tre ord för ännu bättre koll

  • Whataboutism: Att ta fokus från ett argument genom att belysa ett annat ämne eller fenomen (”men det här då!”) som inte har fått lika mycket uppmärksamhet, men som inte är relevant i frågan.
  • Halmgubbe (strawman): Att felaktigt påstå att någon har vissa åsikter och argument och sedan argumentera emot dessa fejkåsikter istället för de riktiga åsikterna.
  • Personangrepp (ad hominem): Att attackera, misskreditera och förlöjliga personen bakom ett argument istället för att kritisera argumentet i sig. Personangrepp används ofta i syfte att tysta ner, hindra och avskräcka andra från att delta i diskussionen.

Det material som sprids vidare har ofta blivit viralt genom bottar. En bot (från ordet “robot”) är ett datorprogram som automatiskt utför uppgifter, till exempel att sprida vissa typ av information på sociala medier. En bot kan användas till att förstärka utvalda budskap, spamma forum och kommentarsfält, gilla eller dela inlägg på sociala medier, eller för att genomföra cyberattacker.

illustration-fake-konton-bottar
  1. Profilbild: Bottar använder ofta en stulen bild, eller saknar profilbild helt. Gör en bildsökning för att kolla äktheten.
  2. Aktivitet: Många bottar är mycket aktiva. Se upp med konton som har misstänkt många inlägg per dag.
  3. Namn: De flesta bottar använder användarnamn som slumpats fram.
  4. Kontots skapandedatum: Många botkonton är skapade i direkt anslutning till att det ska användas. Ibland används äldre konton, men då tas ofta gamla inlägg bort. Då syns ett glapp mellan skapandedatumet och första inlägget.
  5. Språk: Bottar använder ibland automatisk översättning för att sprida budskap på flera språk. Det leder till uppenbara grammatiska fel eller osammanhängande meningar.
  6. Information: Botkonton saknar ofta personlig information, eller använder påhittad eller förfalskad information.
  7. Interaktion: Granska vilka inlägg och vilka andra användare kontot interagerar med. Bottar samordnas ofta och förstärker varandra, samtidigt som de har få följare som inte är bottar.